Ta witryna wykorzystuje pliki cookies i inne podobne technologie na potrzeby świadczenia dopasowanych i bezpiecznych usług, personalizacji reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na użycie technologii automatycznego śledzenia i zbierania danych zarówno przez Nocowanie.pl, Wirtualną Polskę, Google, Facebook jak i innych naszych partnerów, o których dowiesz się więcej w Polityce Prywatności.
Twoje dane osobowe takie jak adres IP, identyfikatory urządzeń i identyfikatory plików cookies będą przetwarzane przez Wirtualną Polskę bez konieczności uprzedniego wyrażenia przez Ciebie zgody. Twoje dane Wirtualna Polska przetwarza w oparciu o uzasadniony interes na potrzeby stosowania badań rynkowych w celu uzyskania informacji na temat odbiorców, którzy odwiedzają naszą witrynę i oglądają reklamy oraz opracowywania i ulepszania produktów.
Twoje dane osobowe będą ponadto przetwarzane przez Wirtualną Polskę, Google’a i Facebooka na potrzeby wyboru podstawowych reklam, wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profilu spersonalizowanych reklam czy też pomiaru wydajności reklam, na podstawie Twojej dobrowolnej zgody, którą możesz w dowolnym momencie wycofać: w przypadku Wirtualnej Polski tutaj; Google’a - tutaj; Facebooka - tutaj.
Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych przez Wirtualną Polskę znajdziesz w Polityce Prywatności. Informacje o wykorzystywaniu danych przez Google’a znajdziesz tutaj, a przez Facebooka znajdziesz - tutaj.
🏳️..Kaszubski Park Etnograficzny🏞️ im.Teodory i Izydora Gulgowskich - Wdzydze Kiszewskie.
🏴...dwór z Luzina
🚩...spiżarnia
🖊️...dzisiaj należy do pomieszczeń wypieranych przez piwnicę, lodówkę , zamrażarkę. W niektórych rejonach Polski funkcjonują na wioskach jeszcze obetonowane piwnice wykopane w ziemi gdzie gospodynie składują swoje zapasy. Wystrój spiżarni dworu z Luzina typowy .W spiżarni przechowywano produkty potrzebne do sporządzania posiłków. Znajdują się tu :beczki z kiszoną kapustą,chleb🍞,produkty sypkie🍚- sól,cukier,różne rodzaje orzechów🌰,śmietana , mąka, kasze, groch itp. oraz masło, suszone grzyby, cebula, przyprawy, nabiał przeznaczony do szybkiego spożycia oraz mięso🍗. W spiżarni są też słodkości: miód, konfitury, sok oraz drogie korzenne przyprawy, których zapach kojarzył się z egzotyką, rodzynki i należące do rzadkości, bardzo cenione migdały.W spiżarniach zakładano na okna kraty by nie mogły do niej się dostać koty i inne zwierzęta. Spiżarnie umieszczano przy kuchni była zamykana, a klucz🗝️ przezornie trzymała tylko pani domu lub szafarka ....W każdym szanującym się dworze były również piwnice i to na ogół trzy. Dlaczego tyle?. Otóż jedna była przeznaczona wyłącznie na mleko, masło, nabiał itp. artykuły.Mleko łatwo przyjmowało zapachy innych produktów dlatego zapewniano mu izolację. Druga służyła do przechowywanie warzyw,beczek z kapustą ,która była bazą wielu staropolskich potraw . Były w niej kiszone ogórki nadające polskiej kuchni charaktery
Komentarze
Nikt jeszcze nie skomentował tego materiału - bądź pierwszy!